Opublikowany w Smaki

Kujawska kuchnia, czyli wielkie żarcie

Kujawska kuchnia to dla mnie po prostu smaki mojego domu. Potrawy, które przyrządzamy od pokoleń i takie, które zagościły na naszym stole niedawno. Nie będę kokietować, że lubię lub umiem gotować. W dzieciństwie byłam niejadkiem, teraz też mogę obyć się bez śniadania, obiadu i kolacji. Mistrzynią gotowania jest moja mama. Przepisy na pyszne dania przemyca też w swoich książkach. Od jakiegoś czasu stara się gotować jeszcze bardziej zdrowo, stąd w kuchni pojawiło się mnóstwo warzyw i owoców. Zobaczcie jakie dania serwuje Krystyna Wasilkowska-Frelichowska w swojej kujawskiej kuchni. I przekornie – nie będzie to żur!

Kotlety z kalafiora
kotlet_kalafiorowy_makaron_z_cukinii.JPG

Kotlety z kalafiora to ostatnio prawdziwy hit sieci. Danie to jest modne zwłaszcza wśród osób, które poszczą (są na zdrowotnej diecie jarskiej) albo są weganami. Tymczasem w moim rodzinnym domu to danie królowało już w czasach mojego dzieciństwa, czyli za PRL-u i stanowiło miłą odmianę dla innego dania: parującego kalafiora polanego rozpuszczonym masłem i posypanego podprażoną bułką tartą. W naszym domu takie kotlety przygotowuje się z dodatkiem jaj i cebulki, a zatem nie są dla wegan.

Składniki:

  • 1 ugotowany, średniej wielkości kalafior,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cebulki smażonej – suszonej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

Kalafior ugniatam tłuczkiem, dodaję jajka, 4 łyżki bułki tartej, cebulkę. Masę solę i pieprzę do smaku. Nabieram łyżką porcję masy i formuję okrągłe lub owalne kotleciki. Obtaczam w pozostałej bułce tartej i układam na patelni z rozgrzanym olejem. Smażę na wolnym ogniu do zrumienienia. Idealnie smakują z makaronem z cukinii, który robi się bardzo szybko i prosto. Wystarczy użyć obieraczki typu julienne i wyczarować z jej pomocą makaron. Cukiniowe spaghetti przez chwilę obsmażamy na patelni na odrobinie oleju.
obieraczka_typu_juliette.JPG

Botwinka  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Botwinka to bez wątpienia nasz domowy must have. Choć zupa jest typowo jarskim daniem, to jestem pewna, że nie pogardziliby nią nawet bohaterowie serialu „Czysta krew”. Ta zupa ma tak piękny rubinowy kolor, że zachwyca nawet tych, którzy warzywa lubią, ale tylko te, które rosną na grządce.

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki z buraczkami,
  • 1 zestaw włoszczyzny jak do rosołu,
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób przyrządzania:

Włoszczyznę obieram, płuczę i kroję w kostkę lub talarki. Tak przygotowaną wkładam do półtora litra wody i gotuję do miękkości. Osobno, np. na patelni, z dodatkiem niewielkiej ilości wody, gotuję oczyszczone i pokrojone w talarki drobne buraki. Kiedy zmiękną, dodaję pokrojone listki buraka i gotuję do zmięknięcia listków. Całość łączę z przygotowanym bulionem warzywnym, dosmaczam solą, pieprzem.

Nadziane bakłażany

bakłażany_pod_beszamelem.JPG

Nadziane bakłażany to danie, które pojawiło się na naszym rodzinnym stole całkiem niedawno. Na pewno ani moja prababcia, ani babcia nie przyrządzały tego przysmaku. Nie zdziwiłabym się wcale, gdyby któraś z protoplastek rodu, na widok tego ciemno-fioletowego warzywa, kazałaby odprawić egzorcyzmy. Tymczasem my z mamą bardzo chętnie przygotowujemy to danie. Nadziane bakłażany – czy to nie brzmi rozkosznie?

Składniki:

  • 2 dorodne bakłażany,
  • kasza kuskus,
  • pieprz i sól do smaku
  • 30 dek. mielonego mięsa z indyka
  • twardy żółty ser do starcia.

Sposób przyrządzania:

Bakłażany przecinam na pół. Solę i pozostawiam na 10-15 minut, żeby się spociły, czyli puściły sok. Następnie każdą połówkę nacinam w kratkę, uważając, aby nie uszkodzić skórki i wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika na 20 minut.

W międzyczasie kaszę kuskus (około 10 łyżek kaszy) wsypuję do miseczki i zalewam wrzącą wodą. Czekam aż spęcznieje. Na patelni podsmażam mięso, mieszając drewnianą łyżką, aby nie zrobiły się grudki.

Potem wyjmuję bakłażany, czekam kilka minut, żeby przestygły i wybieram łyżką miąższ.  Mięso łącze z kaszą i miąższem bakłażana, solę i pieprzę do smaku. Farszem wypełniam połówki bakłażanów, posypuję startym serem i wkładam do piekarnika na około 20 minut. Bakłażany można też przygotować pod kołderką z sosu beszamelowego. Wersja z serem jest szybsza i prostsza.

Galaretka grzechu warta
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeżeli macie czterdzieści lat i więcej, to znaczy, że należycie do pokolenia, dla którego pucharek galaretki z bitą śmietaną był prawdziwym rarytasem. Dziś galaretka nie cieszy się już taką estymą, a szkoda, bo to deser prosty i bardzo efektowny. Wystarczy, że wzniesiemy się na wyżyny kreatywności, a przyrządzimy iście królewski deser.

Składniki:

  • opakowanie galaretki w proszku – smak, wedle uznania,
  • owoce sezonowe: borówka amerykańska, maliny, starte na tarce o dużych oczkach jabłko, pokrojony w kostkę arbuz itp.

Sposób przyrządzania:

Galaretkę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do częściowego stężenia.

Owoce myjemy pod bieżącą wodą, odsączamy. Układamy w pucharkach lub w wersji na bogato w połówce wydrążonego arbuza i zalewamy galaretką, która zaczęła już tężeć. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

25 myśli na temat “Kujawska kuchnia, czyli wielkie żarcie

  1. Niedawno szukałam przepisu na kotlety z kalafiora a tu proszę, jest i to chyba ciekawszy od tego, który znalazłam. Wypróbuję, porównam i dam ci znać.
    PS. W tytule do bakłażanów napisałaś o kabaczkach, już myślałam, że u was na bakłażany mówi się kabaczki:)

  2. Kotletów z kalafiora nigdy nie jadłam (co prawdopodobnie teraz się zmieni), natomiast nadziewany bakłażan wygląda obłędnie. Inspirujący wpis i bardzo ciekawe propozycje dań 😀

    1. Dziękuję pięknie! Bakłażan jest pyszny, tylko trzeba dopilnować, żeby wnętrze się ładnie zgrillowało w piekarniku i było mięciutkie.

  3. Kotlety z kalafiora…Absolutnie muszę zrobić:)
    Bo ja kalafiora lubię pod warunkiem ze nie jest oczywisty 🙂
    A w kotlecie nie będZie 😉
    Z mojej strony proponuje kalafiora zapiekanego pod beszamelem ; )

    1. Dobrze, że mi przypomniałaś, że można też zrobić kotlety z jaj! Koniecznie ze szczypiorkiem 🙂

    1. Myślę, że jak najbardziej tak! Trzeba tylko dobrze opłukać kaszę, żeby straciła gorycz.

  4. Napisze tak. Tytul kompletnie mnie rozproszyl bo sadzilam ze chodzi o kujawskie jedzenie. Na dodatek widuje takie danie wlasnie na kujawach. A jednak chodzi o kuchnie rodzinna prezentowana lrzez osobe z kujaw. Serio pogubilam sie xD. Dania sa mi znane. Tez takie jadam. Kotlety z warzyw czy cukinia z farszem. Botwinka to podstawa. Jestem zdziwiona bo nie widuje tego na kujawach ale bylo o kujawach i rodzinie i kuchni i sie pogubilam. Mam nadzieje ze wyjasnilam moja pomylke 🙂

  5. Bakłażanów nie jadłam nigdy. Kalafiora uwielbiam w tej drugiej wersji z masłem i bułką tartą ale kotlety z niego brzmią intrygująco, więc może namówię syna zajmującego się obecnie gotowaniem dla rodziny, by przepis wypróbować. Galaretka sprawia, że nabrałam ochoty na taki deser. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz