Opublikowany w Smaki

Graj w zielone

Nie jestem dobrą kucharką. Nie przepadam za pitraszeniem, brakuje mi fantazji i cierpliwości. Niedawno przypaliłam garnek. Magda Gessler miałaby na to pewnie gotową odpowiedź, wszak pochodzę z małego miasta i w dobrych restauracjach w dzieciństwie nie zdarzało mi się jadać. To wszystko prawda. W dorosłym życiu nadrabiam kulinarne braki, odwiedzając stołeczne restauracje.  Muszę się jednak przyznać, że jestem najwyraźniej kompletną ignorantką, bo jedynym szefem kuchni, któremu chciałabym dorównać jest moja mama.

Tymczasem gotuję jak potrafię i – parafrazując znane powiedzenie – jak wiktuałów staje. Chętnie za to obfotografowuję te wątpliwe pyszności, a zdjęcia pokazuję znajomym. Kiedy niedawno chwaliłam się takimi kulinarnymi zdjęciami znajomym, Pan Alter Ego skwitował to jednym zdaniem:

Macie szczęście. Musicie to tylko oglądać, a ja to muszę jeszcze jeść.

Pan Alter Ego lubi się przekomarzać.

Poniżej sprawdzone przepisy na potrawy, które dobrze wychodzą nie tylko na zdjęciach.

Przyjęło się, że czerwony to kolor miłości. Niesłusznie. Zielony bardziej zasługuje na to zaszczytne miano. Serwując zielone potrawy, zapewniamy zdrową dietę i dopieszczamy naszych bliskich. Warto z karmić miłością 🙂

Zielona zupa

  • spory brokuł
  • puszka mleka kokosowego
  • kawałek sera rokpol
  • warzywna kostka bulionowa
  • bułka grahamka na grzanki

Brokuł płuczemy, dzielimy na różyczki i zalewamy dwoma szklankami wody (500 ml), dokładamy kostkę bulionową i gotujemy. Kiedy brokuł zrobi się miękki dolewamy dodajemy puszkę mleka kokosowego i przez chwilę gotujemy całość na małym ogniu. Na koniec dodajemy rozdrobniony ser rokpol, mieszamy. Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę na krem.

W międzyczasie kroimy bułkę w kostkę i rumienimy na patelni na łyżce oleju (najlepiej kokosowego).

Zupę krem przelewamy do miseczek i podajemy z grzankami. Możemy też do smaku popieprzyć.

Zielona przystawka

  • awokado
  • dwa jajka przepiórcze
  • żółty ser
  • żaroodporne lub ceramiczne miseczki
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przyrządzenia:

Nie miałam pomysłu co zrobić z dwoma jajkami przepiórczymi, które mi pozostały w lodówce. Z kolei pieczone awokado jadłam kiedyś w trakcie egzotycznych wojaży. I tak narodził się pomysł na zieloną przystawkę.

Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy z niego pestkę. Umieszczamy w żaroodpornym pojemniku. Do zagłębienia po pestce wbijamy przepiórcze jajo. Solimy i pieprzymy do smaku. Posypujemy żółtym serem. Miseczki wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na 20 minut.

Smacznego!

 

Autor:

Piszę i skreślam. Więcej skreślam, niż piszę

4 myśli na temat “Graj w zielone

  1. No proszę – Kinga kucharka. To dla mnie niespodzianka. Ale właściwie dlaczego? Artysta to artysta, w kuchni także. Kinga, pożyczam przepis na przekąskę z awokado z jajkami przepiórczymi 🙂

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s